Soorten Investeringen

Je wilt graag mee rendement dan je op je spaarrekening krijgt. Maar waar kun je dan aan denken? Welke soorten investeringen zijn er? Vandaag een kort overzicht van wat mogelijkheden.

Soorten Investeringen

Investeringen zijn mogelijkheden om met je geld meer vermogen en/of inkomen te generen. Er zijn dan ook heel veel verschillende soorten investeringen. Op hoofdlijnen kan je deze opsplitsen in actieve en passieve investeringen.

Het verschil laat zich raden en is de hoeveelheid tijd en moeite die je voor de investeringen moet doen om rendement te behalen. Voor de meeste mensen zijn passieve investeringen de beste manier om hun geld te laten renderen. Echter, sommige mensen vinden investeren leuk en zijn bereid om daar meer tijd en energie in te steken.

Welke soorten investeringen bij jou passen is dan ook erg afhankelijk van je voorkeuren. Laten we eens kijken naar wat voorbeelden.

Soorten Investeringen
Soorten Investeringen

Actieve Investeringen

Actieve investeringen hebben altijd een zekere continue hoeveelheid van je tijd en energie nodig om te renderen. Vaak (maar zeker niet altijd) betekend dit ook dat als je er meer tijd en energie insteekt, het rendement (soms) hoger wordt.

Een paar voorbeelden van actieve investeringen zijn:

  • “Day Trading” of wel dagelijks aandelen/opties verhandelen op de beurs;
  • (AirB&B/tijdelijk) verhuur van woon- en recreatieruimte;
  • Franchise ondernemer (gedefinieerd als actief een bedrijf beheren, maar er niet zelf voor werken); en
  • Internet ondernemer (opzetten sites om te verkopen/inkomen te generen).

In sommige gevallen, zoals de ondernemers voorbeelden, kan er een combinatie zijn van zowel investeringen als inkomen uit arbeid. In deze gevallen creëert jouw arbeid zowel inkomen als wel vermeerderd het de waarde van je bedrijf, en dus je vermogen.

Je kan bijvoorbeeld je geld investeren in de overname van een bedrijf, waar je vervolgens zelf ook inkomen uit krijgt in de vorm van loon. Echter, de investering blijft je eigen bijdrage in de vorm van vermogen. In het beste geval zal je onderneming groeien en dus (de aandelen van) het bedrijf meer waard worden. Deze groei is dan je rendement. Ook kan er natuurlijk dividend betaald worden uit de onderneming aan de aandeelhouder(s).

Passieve Investeringen

Zoals eerder aangegeven, passieve investeringen laten zich kenmerken door de beperkte hoeveelheid tijd en energie benodigd voor verkrijgen van rendement. Echter, je zal altijd je huiswerk moeten doen voordat je gaat investeren in dit type investeringen. Eenmaal gedaan dan zal de investering weinig (tot geen) energie of tijd meer van je nodig hebben. Slapend rijk worden is misschien wat erg enthousiast bekeken, maar het komt er aardig in de buurt.

Een aantal voorbeelden van passieve investeringen:

Financiële Coaching?

Weet je niet waar je moet beginnen me investeren? Of wil je juist sparren over je investeringen? Neem vrijblijvend contact met me op om te kijken wat ik voor je kan doen.