Soorten Investeringen

Investeringen zijn mogelijkheden om met je geld meer vermogen te generen. Er zijn dan ook heel veel verschillende soorten investeringen. Op hoofdlijnen kan je deze opsplitsen in actieve en passieve investeringen.

Het verschil laat zich raden en is de hoeveelheid tijd en moeite die je voor de investeringen moet doen om rendement te behalen. Voor de meeste mensen zijn passieve investeren de beste manier om hun geld te laten renderen. Echter, sommige mensen vinden investeren leuk en zijn bereid om daar meer tijd en energie in te steken.

Welke soorten investeringen bij jou passen is dan ook erg afhankelijk van je voorkeuren. Laten we eens kijken naar wat voorbeelden.

Investeren
Investeren
Bron: Nu.nl

 

Actieve Investeringen

Actieve investeringen hebben altijd een zekere continue hoeveelheid van je tijd en energie nodig om te renderen. Vaak (maar zeker niet altijd) betekend dit ook dat als je er meer tijd en energie insteekt, het rendement hoger wordt.

Een paar voorbeelden van actieve investeringen zijn:

  • “Day Trading” of wel dagelijks aandelen/opties verhandelen op de beurs;
  • (AirB&B) verhuur van woon- en recreatieruimte;
  • Franchise ondernemer (gedefinieerd als actief een bedrijf beheren, maar er niet zelf voor werken); en
  • Internet ondernemer (opzetten sites om te verkopen/inkomen te generen).

Voor de duidelijkheid inkomen uit arbeid is in al deze vormen van investeren niet meegenomen. In sommige gevallen, zoals de ondernemers voorbeelden, kan er een combinatie zijn van investeren en inkomen.

Je kan bijvoorbeeld je geld investeren in de overname van een bedrijf, vaar je vervolgens zelf ook inkomen uit krijgt in de vorm van loon. Echter, de investering blijft de je eigen bijdrage in de vorm van vermogen. In het beste geval zal je onderneming groeien en dus de aandelen van het bedrijf meer waard worden. Deze groei is dan je rendement.

Passieve Investeringen

Zoals eerder aangegeven, passieve investeringen laten zich kenmerken door de perkte hoeveelheid tijd en energie benodigd voor verkrijgen van rendement. Echter, je zal altijd je huiswerk moeten doen voordat je gaat investeren in dit type investeringen. Eenmaal gedaan dan zal de investering weining to geen energie of tijd meer nodig hebben.

Een aantal voorbeelden van passieve investeringen:

  • Dividend Aandelen;
  • Index fondsen en Trackers (ETF);
  • Crowdfunding;
  • Vastgoed verhuur (via beheersorganisatie); en
  • Persoonlijke/bedrijfsleningen.
Vond je de informatie handig? Deel het!
20