Ooit wel eens afgevraagd wat het verschil is tussen Index Fondsen en Exchange Trade Funds (ETFs)? Laten we hier eens in meer detail naar kijken.

Index Fonds versus Exchange Trade Funds (ETFs)

Zowel Index fondsen als ETFs zijn mogelijkheden om te investen in de financiele markten. Beide investeringen zijn ideaal in de zin dat ze (vaak) breed gespreid zijn en dus minder heftig fluctueren in waarden.

Deze speiding kan per sector zijn, of juist de beurs als geheel. Het is daarom belangrijk om te bedenken in welke segmenten van de financiele marken je wilt investen (of juist in de markt als geheel) voordat je kiest voor een bepaald index fonds of een ETF.

Index Fondsen

Zowel Index fondsen als ETFs worden gebaseerd op een onderliggende “benchmark”. In het geval van de index fondsen kan dit bijvoorbeeld een beurs zijn zoals de Nederlandse AEX of de Amerikaanse S&P500. De waarde van de onderliggende index bepaald dus de waarde van je index fonds.

Exchange Trade Funds (ETFs)

De ETF is feitelijk een geselecteerd pakketje van aandelen, obligaties of “commodities” (goud, zilver, olie, etc.). De waarde van de ETF is gebaseerd op de (gezamelijke) waarde van de onderliggende financiele producten.

De ETF is vaak handig als je denkt dan een bepaalde sector het goed gaat doen in de komende jaren, maar je wilt bijvoorbeeld geen individuele aandelen/obligaties kopen. Door een ETF te kopen realiseer je dan een bloodstelling aan die sector, maar krijg je ook gelijk een brede speiding binnen die sector.

Handelen in Index Fondsen of ETFs

Een van de belangrijkste verschillen tussen Index fonsen en ETF’s is de verhandelbaarheid. Waar index fondsen slechts 1 maal per dag, of zelfs 1 keer per week verhandeld kunnen worden, kunnen ETF’s op elk moment van de dag verhandeld worden.

Kosten

Het lange termijn rendement voor beide investeringsmogelijkheden is sterk afhankelijk is van de management kosten die in rekening gebracht worden. Wees hier dus altijd alert op en kijk niet alleen naar spreading en rendement.

Wanneer je naar de kosten kijkt, let dan op de Total Expense Ration (TER), die de total operationele kosten aangeeft. Betaal hier nooit meer dan 0.5% voor. Ga voor 0.25% of minder waar mogelijk.

ETF’s zijn vaak iets goedkoper dan in index fondsen wat betreft de TER. Echter, voor de handel in ETF’s worden soms hogere kosten gerekend. Let dus ook op de kosten voor transacties van je ETF of index fonds.

Vond je de informatie handig? Deel het!
20