Wat is een normaal rendement?

Indexfondsen en Exchange Trade Funds (ETFs)

Ooit wel eens afgevraagd wat het verschil is tussen indexfondsen en Exchange Trade Funds (ETFs)? Laten we hier eens in meer detail naar kijken.

Indexfondsen versus Exchange Trade Funds (ETFs)

Zowel indexfondsen als ETFs zijn mogelijkheden om te investeren in financiële markten en sectoren. Beide investeringen zijn ideaal in de zin dat ze (vaak) breed gespreid zijn en dus minder heftig fluctueren in waarden en lagere risico’s hebben.

Deze spreiding kan per sector zijn, of juist de beurs als geheel. Het is daarom belangrijk om te bedenken in welke segmenten van de financiële marken je wilt investeren (of juist in de markt als geheel) voordat je kiest voor een bepaald index fonds of een ETF.

Index Fonds versus Exchange Trade Funds (ETFs)
Index Fonds versus Exchange Trade Funds (ETFs)

Index Fondsen

Zowel index fondsen als ETFs worden gebaseerd op een onderliggende “benchmark”. In het geval van de index fondsen kan dit bijvoorbeeld een beurs zijn zoals de Nederlandse AEX of de Amerikaanse S&P500. De waarde van de onderliggende index bepaald dus de waarde van je index fonds.

Exchange Trade Funds (ETFs)

De ETF is feitelijk een geselecteerd pakketje van aandelen, obligaties of “commodities” (goud, zilver, olie, etc.). De waarde van de ETF is gebaseerd op de (gezamenlijke) waarde van de onderliggende financiële producten.

De ETF is vaak handig als je denkt dan een bepaalde sector het goed gaat doen in de komende jaren, maar je wilt bijvoorbeeld geen individuele aandelen/obligaties kopen. Door een ETF te kopen realiseer je dan een blootstelling aan die sector, maar krijg je ook gelijk een brede spreiding binnen die sector.

Handelen in Indexfondsen of ETFs

Een van de belangrijkste verschillen tussen index fondsen en ETF’s is de verhandelbaarheid. Waar index fondsen slechts 1 maal per dag, of zelfs 1 keer per week verhandeld kunnen worden, kunnen ETF’s op elk moment van de dag verhandeld worden.

Kosten

Het lange termijn rendement voor beide investeringsmogelijkheden is sterk afhankelijk is van de management kosten die in rekening gebracht worden. Wees hier dus altijd alert op en kijk niet alleen naar spreiding en rendement.

Wanneer je naar de kosten kijkt, let dan op de Total Expense Ration (TER), die de totale operationele kosten aangeeft. Betaal hier nooit meer dan 0.5% voor. Ga voor 0.25% of minder waar mogelijk.

ETF’s zijn vaak iets goedkoper dan in index fondsen wat betreft de TER. Echter, voor de handel in ETF’s worden soms hogere kosten gerekend. Let dus ook op de kosten voor transacties van je index fondsen of ETF’s.