Dividend Aandelen

Zoals eerder vermeld in dit stuk zijn aandelen een goede manier om passief inkomen te generen. Echter “Dividend Aandelen” hebben een extra voordeel: cash-flow. Maar wat zijn nu eigenlijk aandelen, en waarom is dividend nu zo interessant? Vandaag een korte introductie over dividend (groei) aandelen.

Dividend Groei Aandelen

Aandelen zijn niets anders dan een bewijs dat recht geeft op een deel van de eigendom van een vennootschap (lees: een bedrijf). Het aandeel geeft dan ook recht op uitkering van het dividend van het bedrijf. Verder heb je het recht om te stemmen op algemene aandeelhouders vergaderingen (welk elk bedrijf verplicht is om te houden). Hiermee kan je dus, in theorie, ook invloed uitoefenen op de strategie van het bedrijf.

Dividend Aandelen
Dividend Aandelen

Wat is nu dividend? Dividend is het bedrag dat de aandeelhouder ontvangt uit de jaarwinst (of reserves) van de onderneming. Het is echter niet vanzelf sprekend dat dividend wordt uitbetaald. Dit ligt eraan hoe het bedrijf er financieel voorstaat en wat de strategie van het bedrijf is.

Wanneer een bedrijf dividend uitbetaald kan dit geld niet meer gebruikt worden om het bedrijf verder te laten groeien. Daarom kiezen veel bedrijven ervoor om een balans te vinden tussen het uit te betalen dividend en de winst die overblijft om het bedrijf te laten groeien. Bij veel (financieel gezonde) beurs genoteerde bedrijven is het dividend vaak 40-60% van de totale winst.

Waarom Dividend Aandelen?

Als je financieel onafhankelijk wilt worden is het vaak handig als je regelmatig geld op je rekening gestort krijgt. Nog handiger is het als dit bedrag zich ieder jaar aanpast aan de inflatie (of hoger!). Dividend aandelen kunnen hiervoor een oplossing bieden.

In tegenstelling tot ETF en index fondsen, die over het algemeen gekozen worden voor de waardevermeerdering op de lange termijn, is de waarde van een dividend aandeel minder van belang. De maandelijkse, kwartaal of jaarlijkse dividend betalingen zijn immers de cash-flow die gaan zorgen dat je (een deel van) de rekeningen kan betalen. De eventuele waardevermeerdering van dividend aandelen zijn de spreekwoordelijke “kers op de taart”.

Waarop Focussen?

Niet alle aandelen keren ieder jaar dividend uit, nog minder aandelen keren ieder jaar meer dividend uit. Het is dus essentieel om te zoeken naar bedrijven die dit al langer tijd goed doen, en ook goede vooruitzichten hebben in de komende jaren om dit vol te houden.

Een solide start punt is het zoeken naar zogenaamde “Dividend Champions” (25-49 jaar een onafgebroken een stijgend dividend). Beter nog zijn de “Dividend Kings/Aristocrats”  met meer dan 50 jaar stijgend dividend.

Mocht hier niks tussen zitten, dan kan je ook nog kijken naar de “Dividend Contenders” (10-24 jaar stijgend dividend) en “Dividend Challengers) (5-9 jaar stijgend dividend).

Naast historische gegevens is the belangrijk om, onder andere, te kijken wat de prijs is van het aandeel en de ratio van Prijs over Omzet(de “P/E ratio”). Verder is de dividend ratio (% dividend van de winst) en jaarlijkse groei van het dividend van belang.

Verder is het van belang dat je een breed gespreid portfolio gaat opbouwen met meerder bedrijven in verschillende sectoren van de markt. Het gebeurt dat bedrijven toch in de problemen komen, na vele goede jaren, door veranderende markt omstandigheden. Bij en portfolio van 50+, of zelfs 100+ aandelen, is een reductie of annulering van een dividend betaling een minder groot probleem.

Wil je meer te weten te komen over investeren? Neem vrijblijvend contact op via info @ geenbaanmeer.nl om te kijken wat we voor je kunnen doen!