Persoonlijke Financiën

Het leven is heel mooi, zeker als je alle tijd van de wereld hebt om er van te genieten. Maar om dat te kunnen moet je eerst zorgen dat je financiën in goede orde zijn. Hoe doe je dat? Wat zijn de belangrijkste punten waar je aan moet denken? Vandaag bekijken we het onderwerp persoonlijke financiën.

Persoonlijke Financiën

Bij persoonlijke financiën zijn twee dingen heel erg belangrijk om te realiseren:

  1. Het is persoonlijk. Wat de ene acceptabel vind in termen van uitgaven, prioriteiten of investeringen; dat vindt de ander niet. Het is dus belangrijk om uit te vinden waar jij staat.
  2. Het zijn financiën. De basis van financiën zijn niet ingewikkeld. Zeker niet voor persoonlijke financiën. Het belangrijkste is dat je nooit meer uitgeeft dan er binnen komt en dat je realiseert dat je die euro toch echt maar 1 keer kunt uitgeven.
Persoonlijke Financiën
Persoonlijke Financiën

De Basis

Zoals hierboven al geschreven, persoonlijke financiën moeten niet moeilijker gemaakt worden dan strikt noodzakelijk. Als je net “begint” met je persoonlijke financiën is het belangrijk om de volgende stappen te doorlopen.

Stap 1 – het overzicht

Maak een overzicht van alle inkomsten en uitgaven die je hebt, doe dit consequent voor een langere periode (bij voorkeur van minimaal 6 maanden, liefst 12 maanden).

Je kan dit doen in een app, Excel of gewoon op papier. Het maakt niet veel uit hoe je het doet, als je maar een overzicht hebt waar je geld vandaan komt en waar het naar toe gaat.

Stap 2 – wat komt er binnen?

Evalueer je inkomen. Waar komt je inkomen vandaan? Hoeveel is dit. Vraag je ook het volgende af, kan dit omhoog? Kan ik meerder inkomsten bronnen realiseren? Denk aan een extra baantje, hobby waar je wat mee kunt verdienen, opzetten van een webshop etc. Hoe meer inkomen je kan genereren, des te beter.

Stap 3 – wat gaat eruit?

Evalueer waar je je geld aan hebt uitgegeven. Belangrijk om te weten is hoeveel je in totaal hebt uitgegeven, dit moet eigenlijk ten alle tijden minder zijn dan wat er binnen is gekomen. Alleen bij hoge uitzondering mag dit een keer niet het geval zijn (denk aan de koop van een huis, verbouwing, trouwerij, etc.).

Belangrijk is ook om te weten waar je je geld aan uit geeft. Waar liggen je grootste uitgaven? Wat zijn de punten die aandacht verdienen?

Minder uitgaven zijn altijd beter voor je financiële positie. Het loont om hier tijd aan te besteden.

Stap 4 – hoe kan dit beter?

Wees dus kritisch en bekijk altijd of het beter of “minder” kan (zoals bij verzekeringen, hypotheek/huur, abonnementen en boodschappen). Je kan een euro maar 1 keer uitgeven en je moet er hard voor werken.

Wees zuinig op je zuur verdiende geld en geef het alleen uit aan zaken waar je gelukkig van wordt. Echter hier geldt dat je wel aan de lange termijn denkt! Een nieuwe auto, TV of kleding telt niet. Een speciale vakantie misschien nog wel, dat levert soms nog mooie herinneringen voor vele jaren later en brengt dus echt “geluk”.

De kunst is om zo efficiënt mogelijk om te gaan met je geld en een balans te vinden tussen comfort, geluk en financiële vrijheid.

Succes!

 

Kijk ook eens op naar het GBM stappen plan voor ideeën voor jouw plan naar financiële onafhankelijkheid. Meer hulp nodig? Neem vrijblijvend contact op via “info@geenbaanmeer.nl”