Extra Inkomsten Genereren

Het idee van Financiële Onafhankelijkheid is dat je genoeg passief inkomen kunt genereren om in je levensonderhoud te kunnen voorzien. Echter, om daar te komen heb je eerst vermogen nodig. Een groot deel van dit vermogen zal je moeten verdienen met werk. Hoe meer inkomen je kan genereren hoe sneller je vermogen zal groeien (mits je ook jeuitgaven onder controle hebt!). Vandaag kijken we naar extra inkomsten genereren.

Inkomsten uit Arbeid

De meeste mensen zullen hun inkomen verkrijgen uit arbeid. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren ben je een opleiding gaan volgen. Met dit diploma (of zonder) ben je op zoek gegaan naar een werkgever (al dan niet als ZZP-er). Als alles goed gegaan is heb je een contract gekregen om je tijd en kennis in te ruilen voor geld.

Niks mis mee, zo zijn we eigenlijk bijna allemaal begonnen. En gelukkig krijgen veel mensen er ook nog voldoening uit! Afhankelijk van je kennis, capaciteiten en mogelijkheden krijg je een bepaalde vergoeding voor je tijd. Maar het blijft zo dat je (bijna) altijd “meer” kan gebruiken. Wat zijn de mogelijkheden om extra inkomen te generen buiten je betaalde (fulltime/parttime) baan?

Extra Inkomsten Genereren
Extra Inkomsten Genereren

Extra inkomsten genereren

Er zijn heel veel manieren om extra inkomsten te genereren. Sommige zijn meer succesvol dan anderen. Ook zullen sommige meer persoonlijke voldoening opleveren dan andere, en meer of minder tijd kosten. Wat het belangrijkste is voor jou (geld, tijd en/of voldoening) bepaald wat de criteria kunnen zijn voor het generen van extra inkomsten.

Hieronder wat voorbeelden met een kort overzicht van wat voor- en nadelen. We kijken hier overigens alleen naar inkomsten uit “arbeid” (geen investeringen).

Extra baantje

De makkelijkste manier is het nemen van een extra baantje in de avond of het weekend. Afhankelijk van wat je wilt en kan, kun je denken aan werk als postbezorger, adviseur/consultant, verkoper in een winkel, etc.

Een andere optie is dat je jezelf verhuurt als extra mankracht. Denk hier bijvoorbeeld aan het direct verhuren van jezelf aan anderen voor werk in de tuin, verhuizen of met verbouwingen. Zeker in het weekend zal hier vraag naar zijn voor mensen die zelf klussen maar net een paar extra handen kunnen gebruiken. Zonder dat ze hiervoor weer een aannemer/tuinier in de arm willen nemen. Er zijn verschillende sites waar je je hiervoor kan aanmelden.

Mogelijkheden genoeg dus, maar je moet het wel willen en kunnen (qua tijd/familie omstandigheden).

Online Inkomsten

Een moderne versie van “extra inkomen genereren” is natuurlijk online inkomsten generen (via blog, webshop, youtube, etc.). Dit lijkt vaak makkelijker dan dat het is. Er zijn tenslotte maar weinig echt succesvolle bloggers, youtubers, etc. Verkijk je ook niet op het feit dat je heel veel tijd en energie erin moet stoppen voordat je eventueel wat gaat verdienen.

Je moet dit vooral leuk vinden om te doen, en de extra inkomsten als bonus zien. Wil je echt meer inkosten hebben dan is dit waarschijnlijk niet de meest snelle/efficiënt variant. Kijk dus altijd naar je werkelijke uurloon.

Maar onmogelijk is het zeker niet om online extra geld te verdienen!

Extra Inkomen Generen – Online inkomsten

Producten maken

Sommige mensen zijn ontzettend handig met het maken van spullen. Denk hier aan tafels, kasten, stoelen, kunst, kleding, etc. Ook hier geldt weer dat je het vaak zelf leuk moet vinden, en het een bonus is als je je spullen via een site zoals Etsy of Marktplaats kan verkopen.

Doe je het voor de inkomsten, blijf dan kritisch en kijk of je tijd die erin steekt overeenkomt met een representatief salaris. Is dat niet het geval, dan moet je eigenlijk op zoek naar wat anders.

In- en verkoop van Spullen

Nog een andere optie is de koop en verkoop van (gebruikte) spullen (eventueel ook die uit je eigen huis!). Dit kan via online platforms of via rommelmarkten. Voorwaarde is dat je goed kunt inschatten van de waarde is van bepaalde spullen. Het kan dus zijn dat je het best kan handelen in spullen die je gebruikt voor je hobby’s of je werk.