Investeren en Psychologie

Als je het consuminderen een beetje onder de knie hebt, en je hebt een budget dat werkt, dan is investeren de volgende stap. Maar er zijn vele soorten investeringen, welke sluit het beste aan bij jou? Investeren en psychologie, altijd een moeilijk vraagstuk.

Waarom is investeren zo moeilijk….. mentaal?

Om met de deur in huis te vallen: sparen valt niet onder investeren. Nu zijn de risico’s bij sparen natuurlijk heel erg klein. Maar het rendement is dan ook negatief om dit moment (2017-2019). Negatief? Ja, negatief. Als je de inflatie en eventuele vermogensrendementsheffing meeneemt blijft er erg weinig over van je spaarcenten. Sterker nog, je hebt ieder jaar minder te besteden dan het jaar ervoor met diezelfde Euro.

Maar wat dan wel? Investeren natuurlijk! Maar daar kleven grotere risico’s aan, toch? Klopt!

Investeren en Psychologie
Investeren en Psychologie

De Psychologie van het Investeren

Elke investering kent risico’s. Als je iemand tegenkomt die je vertelt of beweert dat dit niet het geval is, loop daar dan met een grote boog omheen. De vraag resteert welke risico’s je kan dragen, welke je acceptabel vindt en hoe je met risico’s omgaat. En allemaal hangen ze samen met psychologie, die van jou.

Winst

Ieder mens geniet van winst. Of het nu op het voetbalveld is, in het zwembad, op het hockeyveld of op de beurs. Winnen is leuk en doet ons goed voelen. Kortom je wilt er zo veel mogelijk van hebben. En aangezien het bij hier bij geenbaanmeer.nl om geld draait, gaat het vooral om winst op de beurs, uit vastgoed of welke ander investeringsmogelijkheid dan ook.

Goed je huiswerk doen en geen overhaaste beslissingen nemen zijn goede methode om je winst kansen (en percentage) zo groot mogelijk te maken. Maar je kan niet altijd winnen!

Verlies

Het belangrijkste om te beseffen als je gaat investeren is dat je een deel van je geld kan verliezen……maar voornamelijk vaak alleen op papier (of je scherm).

Rode cijfer zien vindt niemand leuk, maar iedereen die investeert zal er vroeger of later aan moeten geloven. Hier geldt wederom weer dat als je iemand tegenkomt die anders beweert: hard de andere kant op lopen!

Het belangrijkste bij (papieren) verlies is om te realiseren:

  • Het gaat om de lange termijn!
  • Als niks verkoopt, heb je ook nog niks verloren.

Echter, en dit geldt voornamelijk als je investeert in individuelen aandelen/opties, het kan zo zijn dat een bedrijf daadwerkelijk hard onderuit gaat op de beurs of omvalt (denk bijvoorbeeld de SNS bank, Imtech of Enron). In dit geval ben je waarschijnlijk ook echt al je geld kwijt.

Selectie van aandelen en diversifiëring is daarom essentieel om je portfolio te beschermen voor dit soort risico’s, uitsluiten kan je het helaas niet.

Focus

Echter, als je je maar blijft focussen op de lange termijn zijn je kansen op een goed rendement zeer groot. Investeren is meer dan de moeite waard, het verdiend zich (letterlijk) op de lange termijn terug. Bang om te verliezen, begin dan klein en bouw langzaam uit. Je angsten kan je overwinnen door het vaker te proberen. Beleg ook nooit met geld dat je niet kan missen!

Hulp nodig met het vinden van jouw investeringen? Neem vrijblijvend contact met me op!