Cryptocurrencies

Cryptocurrencies

Het zal je wel niet ontgaan zijn, maar cryptocurrencies (of wel cryptomunten) waren veel in het nieuws in 2017-2018. Tot en met het einde van 2017 was er een enorme snelle opkomst van deze digitale munten. Maar sindsdien is de waarde van veel van deze cryptocurrencies ook weer flink gedaald. Maar wat zijn cryptocurrencies? En wat nu? Wat zijn de risico’s?

Cryptocurrencies

Wat zijn Cryptocurrencies?

Cryptocurrencies zijn digitaal geld. Maar het grote verschil is dat dit digitale geld niet vanuit “1” locatie wordt “aangestuurd/gecontroleerd” (lees: zoals door verschillende centrale banken voor “gewoon geld”).

Cryptocurrencies maken gebruik van “gedecentraliseerde controle”, kortom de boekhouding van deze digitale munten staat via openbare registers allemaal online. Dit wil zeggen dat jij en ik online alle transacties tussen de verschillende digitale portemonee’s kunnen bekijken. Handig toch? Hierdoor is er een zeer geringe kans op fraude.

Cryptocurrencies
Cryptocurrencies – update tot december 2018

Vaak is het totale aantal van de verschillende munten beperkt. Kortom in theorie zou er geen inflatie zijn. Na het ontwikkelen (lees “mijnen”) van het maximale aantal munten, kunnen er niet nog meer gemaakt worden; dit is met gewoon geld (door de centrale banken) wel het geval. Echter, de waarde van de cryptocurrencies zou wel kunnen toenemen door de relatieve schaarste die ontstaat.

Welke smaken zijn er?

Er zijn heel veel soorten cryptocurrencies, meer dan 2000 op dit moment. De bekendste cryptocurrencies zijn de Bitcoin, de Ethereum en de Ripple. Op moment van schrijven zijn dit ook de grootste drie cryptocurrencies in marktwaarde.

Alhoewel het fundamenteel alle crypto munten van hetzelfde “soort” zijn (lees digitale munten met een gedecentraliseerde registratie), zijn ze toch ieder wat variaties in termen van technologie. Dit zorgt voor een verschil in transactie snelheid, veiligheid, verhandelbaarheid en (potentiele) waarde.

Risico’s

De markt van cryptomunten is relatief “nieuw” in termen van leeftijd. De eerste cryptomunt (Bitcoin) deed zijn intrede in 2009. Er valt dus ook weinig zinnigs te zeggen over hoe deze markt werkt en waar het heen zal gaan in de komende tijd. Dit is bij verschillende bedrijven (aandelen), beurzen en vastgoed bijvoorbeeld wel het geval; al bied rendement uit het verleden geen garanties voor de toekomst.

Een ander groot risico (en kans!) is de volatiliteit, deze is naar verhouding met de meeste aandelen op de beurs enorm. Stijgingen en dalingen van tientallen procenten per dag zijn niet ongewoon.

Ook is er veel fraude bij lanceringen van nieuwe munten. Het is moeilijk om het kaf van het koren te scheiden als leek (en zelf als expert!). Kortom, investeren in cryptomunten is heel goed mogelijk en kan (zeer) lucratief zijn, maar komt met grote risico’s en bijbehorende koersschommelingen.

De Lange Termijn

Hoe de cryptomunten zich in te toekomst gaan ontwikkelen is de grote vraag. Niemand weet dit, maar dat er toekomst is voor de techniek achter de cryptomunten is wel zeker. Of daaraan de waarde van verschillende munten gekoppeld kan worden is ook moeilijk te zeggen.

Doordat de markt nog jong is en zich nog moet gaan bewijzen en ontwikkelen blijft het dus een gok. “Investeren” in cryptomunten is dan ook eigenlijk speculeren. Je kan er geld mee verdienen, maar ook flink verliezen. Het is dan waarschijnlijk ook niet verstandig om een groot deel van je portfolio in dit markt segment te stoppen.Verder kan je wel nog kijken naar “crypto ETF’s”, een variatie op de cryptomunt die de waarde van verschillende cyptomunten samen volgt. Hierdoor zou je wat meer risico spreiding kunnen realiseren met 1 product (net als met een index fonds/tracker dus). Hier zijn echter vaak (hoge) kosten aan verbonden.

Kortom, cryptocurrencies zijn een beleggingsvorm voor de investeerder met stalen zenuwen.