Sparen

Sparen, het niet uitgeven en opzij zetten van geld op een rekening (of in een oude sok of doos) voor een bepaald (bestedings-) doel. Helaas doen nog steeds te weinig mensen dit. Het hebben van een financiële buffer is voor de meeste mensen een “must”. Maar lukraak sparen is ook geen goed idee. Waar moet je aan denken bij sparen?

Sparen

De definitie van sparen is zuinig zijn met middelen. In dit geval dus met geld. Aangezien je jouw zuur verdiende geld maar 1 keer kan uitgeven, is het slim om hier verstandig mee om te gaan.

Echter, je zult in je leven ook grote uitgaven tegenkomen. Denk hierbij aan een auto, wasmachine, huis, verbouwingen/onderhoud, vakanties, etc. Aangezien je dit niet wilt financieren (hoge rente = duur!), is het hebben van een buffer noodzakelijk. Om deze buffer te creëren moet je dus eerst beginnen met sparen.

Sparen
Sparen

Spaar vormen

Er zijn een aantal vormen van “sparen”. Je kan hierbij denken aan:

  • geld in een oude doos of sok/matras stoppen (niet aan te raden, geen rente en gevaar op verlies/diefstal).
  • geld op een spaarrekening zetten (hier krijg je nog een hele kleine vergoeding voor, het is verzekerd tot €100.000. Je kan altijd gelijk bij je centen).
  • geld in een deposito stoppen (hier krijg je meer rente voor dan op een spaarrekening, het is ook verzekerd tot €100.000. Maar je kan het niet opnemen binnen de rentevaste periode).

Kijkend naar de huidige rentes (juli 2018) dan krijg je op een spaarrekening tot 0.35% rente en op een deposito tot 1.25% rente (Nederlands deposito garantie). Op buitenlandse deposito’s kan je nog wel tot 1.85% krijgen, hierbij heb je minder or geen garantie op je geld! De genoemde deposito rentes zijn voor een periode van 5 jaar vast.

Voordelen van sparen

Het sparen van een deel van je inkomen is verstandig. De financiële buffer die je creëert geeft je een aantal belangrijke voordelen:

  • gemoedsrust; je hoeft namelijk niet bang te zijn dat je bijvoorbeeld geen vervangende auto or wasmachine kan kopen als je huidige kapot gaat. Ook kleine schades door storm en/of ongelukjes rond het huis kan je makkelijk aan.
  • je hoeft niks te financieren; het kopen op krediet is bijna nooit voordelig. Het is daarom meestal verstandig om aankopen met cash te doen. Als je gespaard het kan je dit ook en ben je goedkoper uit op de lange termijn.
  • vrijheid; als je een financiële buffer hebt kan je ook makkelijk periodes aan waarin je bijvoorbeeld je baan verliest. Je kan dan rustig opzoek naar een nieuwe baan, zonder dat je je gelijk zorgen hoeft te maken over de lopende rekeningen. Het kan je ook de mogelijkheid geven om een tijdje vrijwillig werkeloos te zijn, of minder te gaan werken.

Nadelen van sparen

Afhankelijk van je persoonlijke situatie kan sparen ook nadelig werken, denk hierbij aan:

  • laag of geen rendement op je vermogen; met de huidige rentes inflatie wordt je geld ieder jaar ook nog eens minder waard.
  • vermogenrendementsheffing (“vermogensbelasting“); als je veel gespaard hebt (meer dan €30.000 per persoon) komt de belastingdienst achter je aan. Zonde! In veel gevallen is het dan ook verstandiger om te beginnen met investeren als je veel cash achter de hand hebt.

Hoeveel moet je sparen?

Deze vraag is voor iedereen anders. Het is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, je uitgaven patroon en je financiële doelen. Als eerst stelregel zou je in ieder geval 3-6 maanden van je normale uitgaven in cash moeten aanhouden. Dit geeft je een buffer in geval je je baan kwijt raakt. 

Hier bovenop kan je nog reserves aanleggen als je weet dat je binnenkort een verbouwing gaat doen, een auto nodig hebt of andere grote uitgaven verwacht.

Echter, als je al flink wat geïnvesteerd vermogen hebt opgebouwd kan je ook met (veel) minder doen. Je vermogen wordt in dit geval gezien als je buffer voor onverwachte situaties. Belegd vermogen levert immers meestal meer op dan cash of een spaarrekening. 

 

Wil je weten wat voor jou/jullie het meest ideale scenario is? Neem  vrijblijvend contact met me op via “info@geenbaanmeer.nl”.