Hoe begin je met investeren?

Hoe begin je met investeren? Waar moet je op letten, wat is handig en wat niet? In deze post probeer ik hier verschillende antwoorden op te geven.

Hoe begin je met investeren?

Er zijn heel veel verschillende soorten investeringen. Allemaal met hun eigen karakteristieken, risico’s en rendementen. Maar waar begin je? Wat zijn strategieën die je kan gebruiken om je weg te vinden door de keuzes.  Hier is een leidraad die je kan gebruiken om de investeringen te kiezen die het beste bij jouw voorkeur en psychologisch profiel aansluiten.

Hoe begin je met investeren?
Hoe begin je met investeren?

Persoonlijke Financiën

Allereest moet je ervoor zorgen dat jij/jullie de persoonlijke financiën op orden hebt/hebben. Je moet weten wat er binnen komt, wat eruit gaat en dus wat je ieder maand overhoudt op je rekening. Ook is het zeer aan te raden om een financiële buffer te hebben waarmee je minimaal enkele maanden tot een half jaar vooruit kunt. Je moet namelijk je investeringen niet hoeven verkopen als je onverwachts een grote uitgaven hebt.

Als je dit allemaal geregeld hebt kan je verder gaan kijken.

Waar liggen je voorkeuren?

Vraag je af wat voor investeringen je graag zou willen hebben en waarom? Als je een fysieke investering wil, dan met je toch al gauw gaan denken aan vastgoed. Dit levert ook een mooi “extra loonstrookje” op elke maand. Alhoewel vastgoed investeringen redelijk passief gemaakt kunnen worden, ben je er altijd wel mee bezig. Heb je hier geen zin in, dan kan je eens kijken naar index fondsen en ETF’s. Echter, je moet er hier rekening mee houden dat de waarde van je beleggingen meer kunnen fluctueren (in een crisis kan je op papier 30-50% verliezen).

Geen behoefte aan grote schommelingen in je portfolio, kijk dan eens naar obligaties. Heb je wat meer lef, dan kun je bedrijfsobligaties nemen. Minder lef? Kijk dan eens bij de staatsobligaties.

Kortom, vraag je eerst af wat je wel en niet prettig vindt. Hoeveel mogen je investeringen fluctueren? En wil je wel of geen cash-flow (denk b.v. aan dividend aandelen en vastgoed voor cash-flow investeringen). Maak een selectie van investeringen die je prettig lijken en ga dan met je huiswerk beginnen.

Huiswerk

Doe je huiswerk. Onderzoek de investeringen die je interesseren of waar jij je prettig bij voelt. Lees je in en doe onderzoek naar alle voordelen, nadelen, rendementen en risico’s. Een volgende stap kan zijn om te gaan praten met mensen die deze investeringen al hebben. Hoe ervaren zij het? Wat viel mee of tegen? Ken je niemand, of niemand die je vertrouwt, dan kan je ook bij mij terecht.

Verklein je selectie van mogelijke investeringen waar je mee door wilt gaan en begin klein!

Klein beginnen

Begin altijd klein met investeringen, het kan zijn dat ze niet goed bevallen en dan is de eventuele schade beperkt als je er niet mee door wilt gaan. Wat voorbeelden van start bedragen voor investeringen. Wil je bijvoorbeeld beginnen met crowdfunding, begin dan met niet meer dan het minimum bedrag per project. Vaak is dit rond de €100.

Beginnen met index fondsen of ETF’s of dividend aandelen? Kijk eerst naar de eventuele transactie kosten. Probeer deze onder 1% te houden van het te investeren bedrag (denk aan start bedragen rond de €400-500). Bij verschillende brokers zijn index fondsen/ETF’s vaak te kopen zonder transactie kosten.

Wil je aan vastgoed beginnen. Begin dan bij een pand of appartement waar je in het slechtste geval de hypotheek van kan dragen bovenop je eigen woonlasten/maandelijkse uitgaven. Afhankelijk van de soort woning, locatie en financiering moet je toch vaak al gauw €30.000-50.000 in cash meenemen. Dit is niet voor iedereen een optie.

Uitbouwen

Bevallen de investeringen? Ben je comfortabel met de fluctuaties en/of nadelen? Goed, ga vooral verder en denk na over uitbreiden. Koop meer soorten dividend aandelen voor de diversificatie of krik het bedrag omhoog waar je ETF’s/index fondsen mee koopt. Selecteer meer bedrijven waar je geld aan zou willen lenen (crowdfunding), maar blijf je huiswerk doen!

Kan je geen investeringen vinden in de categorie waar je passie ligt? Maak een stap zijwaarts en verbreed, ga geen extra risico’s nemen of slechter rendement accepteren omdat je toch wilt investeren. Hou het hoofd koel, er komen altijd weer nieuwe mogelijkheden op je pad.

Passen de investeringen toch niet bij je? Stop dan met uitbreiden en zoek nieuwe mogelijkheden die wel aan je eisen/voorkeuren voldoen. Verkoop alleen als dit financieel voordelig is, tijd is vaak in je voordeel (zeker op de aandelen markt).

Succes! Hulp nodig? Neem vrijblijvend contact met me op!