Hoe werkt erfbelasting?

Hoe werkt erfbelasting? Ik had er ook weinig kennis van, maar voor de toekomst is het handig om te weten hoe je fiscaal voordelig geld kan overdragen aan familie. Vandaag dus een blog over erfbelasting en mogelijkheden voor fiscaal efficiënte “estate planning”.

Erfbelasting

In het eerste deel van deze blog post zal ik kort een overzicht geven van erfbelasting voor 2018. Deze info komt allemaal van de site van de belastingdienst(.nl). Daarna zal ik kort kijken naar mogelijkheden om deze belastingdruk te verlagen voor je erfgenamen.

Hoe werkt erfbelasting?
Hoe werkt erfbelasting?

Hoeveel?!

Erfbelasting is afhankelijk van de volgende twee factoren:

  • Je relatie met je familielid (partner, kind, kleinkind, broer/zus, etc.).
  • De waarde van de erfenis. Hoe hoger het bedrag, hoe meer belasting je zult moeten betalen.

Het overzicht van de percentages voor de verschillende categorieën en erfeniswaarde is als volgt:

Hoe werkt erfbelasting? - Hoeveel moet ik betalen?
Hoe werkt erfbelasting? – Hoeveel moet ik betalen?

Zoals je kan zien zijn de percentages de laatste jaren niet veranderd, maar de waarde grens is bijgesteld met inflatie.

Vrijstellingen?

Maar voordat je moet gaan betalen zijn er (gelukkig) nog wel wat vrijstellingen waar je gebruik van kunt maken. Hierbij het overzicht van deze vrijstellingen voor verschillende (familie) relaties:

Hoe werkt erfbelasting? - Vrijstellingen
Hoe werkt erfbelasting? – Vrijstellingen 2018

Grafiekje?

Heb even wat in Excel gestopt en daar komen de volgende grafiekjes uit voor wat erfbelasting, inclusief vrijstellingen en verschillende percentages. Ik ben even uit gegaan van de 6 type relaties zoals hierboven beschreven. De eerste grafiek geeft wat meer details weer tot een erfenis van €200.000. De volgende grafiek gaat wat verder door voor de meer vermogende medemens.

Hoe werkt erfbelasting - Erfbelasting tot €200.000
Hoe werkt erfbelasting – Erfbelasting tot €200.000
Hoe werkt erfbelasting - Erfbelasting tot €2.500.000
Hoe werkt erfbelasting – Erfbelasting tot €2.500.000

Niet betalen?

Soms hoef je ook geen erfbelasting te betalen. Dit is alleen het geval als:

  • je een eenmalige uitkering ontvangt van een werkgever (én die niet hoger is dan 3 keer het laatste maandloon) van de persoon die overlijdt.
  • je een nabestaandenpensioen ontvangt van je partner. Echter, deze moet je wel van je vrijstelling afhalen. Deze kan echter niet lager zakken dan €166.161 (2018).
  • de erfenis uit het buiteland komt (van een niet-Nederlander, of Nederlander die al 10 jaar uit Nederland vertrokken is).
  • je geld schenkt aan goede doelen (mists ze een “algemeen nut beogende instelling” (ANBI) of “sociaal belang behartigende instelling” (SBBI) zijn).

Ook als je een onderneming erft, kan er soms geen (of minder) erfbelasting verschuldigd zijn. Maar dan moet je vaak het bedrijf voortzetten en minimaal 5 jaar doorgaan (of de aandelen behouden).

Mag het ietsje minder zijn?

Er zijn helaas niet veel mogelijkheden, aangezien de Nederlandse belastingdienst goed is in het dichttimmeren van de belastingregeltjes. Maar er zijn dus wel een paar mogelijkheden die je kan benutten:

  • Schenken. Er zijn voor het kopen van een huis, doen van een studie en “jaarlijkse schenkingen” verschillende vrijstellingen die je kan benutten. Vaak is dit wel een meerjaren plan om een (groot deel) van je vermogen over te hevelen aan je erfgenamen.
  • Verhuizen naar het buiteland (moet je wel vroeg beginnen – zie 10 jaar regeling). Of je Nederlanderschap opgeven.
  • Een bedrijf opzetten en deze doorgeven aan je kinderen die er dan mee doorgaan (of de aandelen houden). Kan mogelijk ook handig zijn voor grotere vastgoed portfolios.
  • Doneren aan geregistreerde goede doelen.

Er zullen vast nog veel meer mogelijkheden zijn, maar hiervoor is het handig om (als vermogend persoon/familie) eens te gaan praten met een belastingadviseur!

Wil je zorgen dat je wat vermogen hebt om over te dragen? Neem dat vrijblijvend contact met me op om te kijken hoe je dit kan bereiken!