Laat je niet pakken door de bank!

Investeren is een belangrijk deel van het bereiken van financiële onafhankelijkheid. Echter, je vermogen rendeert het beste als je zo laag mogelijke lopende kosten hebt voor je aandelen en Indexfonds/ETF portfolio. Dus, laat je niet pakken door de bank! (Of welke andere financiële instelling dan ook).

Laat je niet pakken door de bank!

Rendementen van dividend groei aandelen en beurzen van de afgelopen decennia liggen in de orde van 8-10% (voor inflatie). Zie ook deze twee posts van een tijdje terug:

Nu is het rendement uit het verleden natuurlijk geen garantie voor de toekomst. Maar het lijkt er wel op dat de groei op de beurzen blijft doorgaan. Mede ook door het groeien van het aantal mensen (en welvaart) op deze aardbol. Het lijkt mij dan ook geen slecht idee om hiervan mee te profiteren!

Laat je niet pakken door de bank!
Laat je niet pakken door de bank!

Kosten?

Om te zorgen dat je maximaal rendement haalt uit je beleggingen op de beurs (en daarbuiten), moet je altijd op de kosten letten. Veel financiële beleggingsproducten van banken en verzekeraars komen met hoge kosten. Zowel eenmalig bij aanschaf (or verkoop), als doorlopend bij het aanhouden. Dit gaat allemaal ten kosten van jouw rendement! Dat moet je zeker zo veel mogelijk willen beperken.

Waar moet je dus op letten? Vooral op de kosten van je beleggingsrekening als van de managementkosten van de beleggingsproducten.

Beleggingsrekening

Bij de meeste grote banken moet je betalen voor een (“zelf beleggen”) beleggingsrekening. Als willekeurig voorbeeld, bij de ING is dit  €16 per jaar (je betaald hier €4 per kwartaal). De RABO rekent €5 per kwartaal. De ABN AMRO lijkt echter geen jaarlijkse kosten in rekening te brengen.

Bovenop de kosten voor het hebben van de rekening betaal je ook servicekosten. Deze servicekosten betaal je per jaar/kwartaal voor het beheer van je rekening. Deze kosten worden vaak berekend als percentage wat het vermogen op je rekening. Dit eventueel met een staffel systeem (meer vermogen = lager percentage). Bij de ING betaal je bijvoorbeeld 0.06% tot €75.000 per kwartaal, daar boven is het 0.03% per kwartaal tot €500.000. Bij de RABO betaal je dezelfde 0.06% maar dan tot €100.000 en 0.03% daarboven. De ABN AMRO rekent hier 0.05% per kwartaal tot €100.000 en ook 0.03% daarboven. Elke bank heeft zo zijn eigen kostenplaatje, kijk hier dus goed naar.

Echter, dit zijn dus alleen de kosten voor het hebben van de rekening. Als je aandelen, opties, fondsen of trackers gaat kopen komen daar nog transactie kosten bij. Dit kan flink variëren per bank en zijn afhankelijk van waar het aandeel verhandeld wordt. Voor een aandeel Shell op de AEX betaal je bijvoorbeeld het volgende:

  • Bij de ING: €4+0.04% met max van €150.
  • Bij de RABO: €5+0.05% met max van €150.
  • Bij de ABN AMRO: €5+0.05% met max van €150.

De transactie kosten voor ETF’s en index fondsen zijn soms gratis, soms betaal je er hetzelfde voor als voor het kopen van aandelen/opties. Vaak zijn producten die de bank zelf uitgeeft (eigen beleggingsfondsen) wel gratis te verhandelen. Maar hier worden soms weer hogere managementkosten voor gerekend!

Managementkosten

Bij losse aandelen en opties betaal je geen managementkosten, deze zijn al verwerkt in de servicekosten zoals hierboven genoemd. Maar voor ETF’s en indexfondsen betaal je deze managementkosten wel. Dit wordt vaak gedaan als percentage van de waarde van de ETF/index fonds en is vaak al verwerkt in de koers van dit product.

Maar wat is dan acceptabel voor dit soort kosten? Grote (Amerikaanse) partijen zoals Vanguard, Fidelity, Schwab en Blackrock (Ishares) hebben producten met fees zo laag als 0.1-0.30%. Dat is heel erg acceptabel! Maar ga je kijken naar sommige beleggingsfondsen van Nederlandse partijen als NN, Robeco, Kempen, ABN AMRO en RABO dan zie je al snel percentages van 0.6-1.5%. Kosten voor “beleggen met beheer” kunnen nog hoger oplopen!

Bij meer exotische producten zie je soms zelfs managementkosten van meer dan 5%! Dat moet je nooit willen, deze producten maken meestal niet meer rendement dan een wereldwijd gespreid index fonds/ETF (of in ieder geval niet genoeg). Maar je betaalt je wel helemaal arm aan managementkosten. Niet doen dus!

Ter illustratie, hier een grafiek met een start bedrag van €100.000 over een periode van 20 jaar met verschillende management kosten en een gemiddeld rendement van 7%. De verschillen zijn enorm, en het wordt alleen nog maar “erger” over langere perioden. In dit voorbeeld ben je €73.666 mis gelopen bij een 1% managementkosten beleggingsfonds versus een 0.1% managementkosten beleggingsfonds.

Laat je niet pakken door de bank! Effecten Management Kosten.
Laat je niet pakken door de bank!
Effecten Managementkosten.

Wat is handig?

Wat is nu handig? Het is vaak financieel voordeliger om niet bij een bank, maar om bij een broker te gaan zitten. Voorbeelden van brokers zijn DeGiro, Lynx en BinckBank. Zie hier ook voor een vergelijk site van de VEB (Vereniging Effecten Bezitters). Hou er wel rekening meer dat deze instellingen (soms) je geld en aandelen uitlenen om hun (en dus indirect jouw) kosten laag te houden.

Brokers rekenen vaker lagere kosten (zowel voor de rekening als voor transactiekosten), maar willen dan natuurlijk het liefst dat je vaker gaat handelen. Dat laatste is wat je dus eigenlijk niet moet willen. Simpelweg omdat de meest mensen dan een lager rendement halen. Het blijft een kunst om meer rendement te halen dan de beurs. Er zijn zelfs maar zeer weinig professionele beleggers die beter dan de beurs presteren over de langer termijn.

Wat kan je dan dus het beste doe als je wilt beginnen met beleggen, maar beperkte kennis hebt? Koop dan breed gespreide (“wereld”) indexfondsen en/of ETF’s voor zowel aandelen als obligaties. Deze moeten wel een laag percentage managementkosten hebben (<0.5% zeker!). Voorkeur gaat ook uit naar producten van de grote partijen die al een goed track-record hebben en/of al langer bestaan. Ga dus ook nooit naar de bank voor een “beleggen met beheer” optie, dat is simpelweg zonde van je geld!

Wil je graag wat meer lezen over beleggen voor beginners, kijk ook eens hier.

Meer weten over verschillende vormen van beleggen, investeren &  jouw weg naar financiële onafhankelijkheid. Neem vrijblijvend contact op!