Hoeveel heb je nodig om ZZP-er te worden?

Hoeveel heb je nodig om ZZP-er te worden? Dat was de zoekterm die een lezer naar deze website bracht. Ik weet niet helemaal zeker waarom die lezer hier uitkwam, maar ik vind het wel een goede vraag! Vandaag gaan we op zoek naar een mogelijk antwoord.

ZZP-er worden?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, het ligt eraan hoeveel risico je wilt nemen en wat je familiare (inkomens-) situatie is. Ook het soort ZZP werk is natuurlijk van belang, en of je misschien al een contract op het oog hebt. 

Kortom, veel variabelen die meespelen voor de twee soorten kosten die je meeneemt in je beschouwing:

  • gemis aan inkomsten, en,
  • startkosten voor je nieuwe ZZP carrière.

We kijken hier dus niet naar de kosten tijdens je ZZP carrière!

Hoeveel heb je nodig om ZZP-er te worden?
Hoeveel heb je nodig om ZZP-er te worden?

Familie Situatie

Ben je getrouwd of heb je een financieel partner, dan wordt het al wat makkelijker om de stap naar het ZZP leven te zetten. Afhankelijk van wat je partner verdient, kan het misschien zo zijn dat je gelijk kunt beginnen! Je hebt dat alleen nog wat geld nodig om je ZZP leven te starten. Hier kom ik later nog op terug.

Het kan ook zo zijn dat niet je (volledig) op je partner kunt/wilt leunen om je ZZP bestaan op te bouwen (of je hebt geen partner). In zo’n geval zal je eerst een financiële buffer moet aanleggen zodat je een periode van weinig of geen inkomen kan opvangen. De grootte van deze buffer zal liggen aan je huidige financiële buffer, je risico tolerantie, je uitgaven patroon en, indien van toepassing, het inkomen (en zekerheid van dit inkomen) van je partner.

Soort ZZP Werk

Hoeveel geld je nodig hebt, ligt ook aan wat voor ZZP werk je wilt gaan doen. Doe je veel online, of wil je vooral diensten gaan verzorgen, dan kun je soms met een laptop al klaar zijn. Er komen nog wat kleine kosten bij voor de KvK inschrijving, tijd voor opzetten van je administratie en wat geld voor een eventuele website en/of visitekaartjes. Maar goed, dit zijn de kosten niet (<€100).

Mocht je bijvoorbeeld in de bouw willen gaan werken, dan heb je misschien een bestelwagen met gereedschap nodig om te kunnen beginnen. In dit geval kunnen de kosten vrij hoog oplopen. De auto zou je nog kunnen leasen of kopen op afbetaling (om de benodigde cash beperkt te houden). Maar goed professioneel gereedschap gaat al snel in de honderden tot duizenden euro’s lopen bij nieuwe aanschaf. Je zou dus kunnen overwegen gebruikte spullen te kopen en geleidelijk te vervangen met nieuwe. Ook weer om de hoeveelheid benodigde cash te beperken.

Kortom, je zult dus voor jezelf een inschatting moeten maken wat je moet kopen, en hoeveel dat gaat kosten om te kunnen beginnen.

(Geen) Inkomen

Hoe lang ga je zonder, of met gereduceerd, inkomen zitten als je het ZZP leven gaat beginnen? Dit is een belangrijke vraag die ook samenhangt met je risicotolerantie (zie volgende paragraaf). Als je gelijk kan beginnen met je ZZP carrière, dan kan het eerste inkomen tot zo’n 4-8 weken op zich laten wachten (bij betaling achteraf). Deze periode moet je zien te over bruggen met eigen geld.

Ga je bijvoorbeeld coaching/consulting doen, en moet je je hele zaak nog opzetten, dan kan het soms maanden duren voordat er een degelijk inkomen gemaakt gaat worden. In dit geval zou het zo maar eens kunnen zijn dan je 6-12 maanden weinig tot geen inkomsten hebt. In dit geval moet je toch goed weten hoeveel erin en eruit gaat in je eigen huishouden (en jouw “bedrijf”). Ook hier geldt weer dat je de lopende kosten moet dekken, en een buffer nodig hebt voor onvoorziene situaties (auto die kapot gaat, of wasmachine, betaling eigen risico zorgverzekering, etc.). Afhankelijk van hoeveel je uitgeeft, kan dit best een grote pot met geld worden.

Een goed netwerk is heel erg belangrijk voor een ZZP-er. Dit kan de start periode zeer verkorten en je benodigde buffer flink verkleinen. Maar dit hangt wel weer samen met je risicotolerantie.

Hoeveel heb je nodig om ZZP-er te worden?
Hoeveel heb je nodig om ZZP-er te worden?

Risicotolerantie

Hoeveel financiële buffer je acceptabel vindt is natuurlijk ook afhankelijk van je risicoprofiel. Als je zeker bent van je zaak en je hebt een groot genoeg netwerk om sneller te kunnen beginnen, dan kan je het misschien met een kleinere financiële buffer af. De vraag blijft of je dit ook wilt?

Hetzelfde geld natuurlijk voor een eventuele financiële partner. Als je die hebt zou je meer risico kunnen nemen en alvast beginnen zonder financiële buffer voor de periode met minder/geen inkomen. Laat hier wel voorop staan dat een “noodpotje” voor het huishouden voor iedereen aan te raden is.

Als je flink moet investeren in je ZZP bestaan, door spullen te kopen, kost dit veel kapitaal. Maar dit brengt ook een (financieel) risico met zich mee, zeker als je de investering moet financieren. Denk maar vanuit een cash-flow oogpunt (je zult leningen moeten betalen, zonder eventueel voldoende inkomsten in het begin).

Het is dus heel belangrijk om voor je zelf uit te vinden waar jij je prettig bij voelt. Probeer daar een cijfer aan te hangen!

Hoeveel?

Met inachtneming van het bovenstaande hier een tabel met wat “streefgetallen” voor de aspirant ZZP-er die korte of langere tijd zonder inkomen zit. Hier zijn de kosten voor materiaal, gereedschap of andere zaken voor het beginnen van je werkzaamheden niet in meegenomen.

Voor de tijdsperiodes zonder inkomen van onder de 6 maanden zitten hier ook nog 3 maanden algemene buffer bij! Anders heb je geen geld om op terug te vallen als je onverwachte extra kosten zou hebben. Afhankelijk van hoeveel risico je wilt nemen, kan je de bedragen nog wat hoger of lager maken. Je moet je er tenslotte zelf prettig bij voelen. Succes!

Hoeveel heb je nodig om ZZP-er te worden?
Globale inschatting van je buffer.

Is je ZZP carrier inmiddels al goed gestart, en je hebt wat geld over en je weet niet hoe je dit het beste kan benutten? Neem vrijblijvend contact op!