Inflatie in Nederland

Inflatie in Nederland

Inflatie? Wat is het, hoe werkt het en wat klopt er van het commentaar van “de gele-hesjes”? Zijn de boodschappen en spullen duurder geworden in Nederland sinds invoering van de Euro? Tijd om het uit te zoeken “hoe erg” inflatie in Nederland is.

Inflatie in Nederland

Wat is inflatie?

Inflatie is “geldontwaarding”. Kortom het minder waard worden van geld. In ander simpel en populair Nederlands: “alles wordt steeds duurder”. Dit zie je dus terug in je koopkracht. Je kunt met hetzelfde geld steeds minder spullen en diensten kopen. Dit is dus een belangrijk principe wanneer je probeert financieel onafhankelijk te worden. Je portfolio rendement moet er dus voor zorgen dat je ervan kunt leven + moet meer vermogen genereren om inflatie-effecten aan te kunnen.

Maar hoe komt dit?

Hoe het precies werkt, daar zijn veel economen onderling blijkbaar nog niet helemaal uit (in ieder geval niet volgens Wikipedia). Nu wordt er wel veel geld bij “geprint” door de verschillende overheden. Dit gebeurt blijkbaar sneller dan wij met elkaar aan “waarde creëren” (in de vorm van spullen, diensten, vastgoed, producten, etc.).  Kortom, relatief meer geld op relatief minder spullen. Dus geld wordt minder waard: inflatie (dit is de hele korte versie, voor de langere zie eerdere link naar Wikipedia).

Historische Inflatie in Nederland

Na wat op het internet rond gezocht te hebben vond ik bij, onder andere, het CBS de volgende data (gemiddelde jaarlijkse inflatie en netto jaarlijks modaal inkomen): 

Inflatie in Nederland - Historische Gemiddelde Jaarlijkse Cijfers
Inflatie in Nederland – Historische Gemiddelde Jaarlijkse Cijfers

Als je dan gaat normaliseren (kortom 1970 = 1), krijg je de volgende grafiek:

Inflatie in Nederland – Historische Genormaliseerde Jaarlijkse Cijfers – 1970

Hoe moet je de grafiek hierboven lezen? Door inflatie zijn gemiddelde producten en diensten 4,5 keer duurder geworden sinds 1970. Maar we zijn in doorsnee zo’n 6,6 keer meer gaan verdienen (netto) in diezelfde periode.

En als je dan gaat normaliseren na invoering van de Euro (2002 = 1), krijg je de volgende grafiek:

Inflatie in Nederland - Historische Genormaliseerde Jaarlijkse Cijfers - 2002
Inflatie in Nederland – Historische Genormaliseerde Jaarlijkse Cijfers – 2002

Deze grafieken laten zien dat de groei van het modaal inkomen (meest voorkomende inkomen) harder is gestegen dan de inflatie sinds 1970 en ook sinds 2002. Al is die groei wel heel veel kleiner in de periode na 2002. Echter, we zouden in doorsnee genomen meer geld moeten hebben om uit te geven.

Dit is ook te zien in de koopkracht grafieken van het CBS voor de periode van 1985-2015. Ook de koopkracht voor de periode 2000-2016 is verbeterd. Alhoewel niet voor ieder bevolkingsgroep evenveel. 

Hogere Inflatie

Nu is de inflatie van een aantal zaken wel degelijk hoger dan de gemiddelde inflatie. Zorgenkosten zijn een goed voorbeeld. Maar dit komt voornamelijk door een vergrijzende bevolking, werkstress, en ongezond eten. Niet door het invoeren van een andere munt!

Ook brandstof is duurder geworden in de afgelopen jaren, met een percentage dat iets hoger is dan de gemiddelde inflatie. Maar niet zo heel erg veel meer dan je gevoel doet vermoeden.

Hebben de “Gele-Hesjes” dan gelijk?

Dat het leven duurder is gewordt klopt als een bus. Er was immers inflatie en globaal genomen zijn producten en diensten duurder geworden. Sommige wat meer dan andere. Maar om te zeggen dat we minder te besteden hebben sinds de invoering van de Euro in 2002, lijkt wat erg kort door de bocht.

Nu zullen er natuurlijk individuele gevallen zijn voor wie daadwerkelijk de koopkracht gedaald is. Het is dus ook enorm belangrijk dat je geld voor jezelf opzij zet! Ook al is het een paar tientjes per maand. Een financiële buffer is zeer cruciaal om tijden van minder of geen inkomen door te komen. Of dit nu veroorzaakt is door ziekte, ontslag of een andere reden. Kortom, geef ALTIJD minder uit dan er binnen komt!

Zorg financieel goed voor jezelf. Koop geen spullen die je niet nodig hebt, of waar je alleen maar kortstondig gelukkig van wordt. Van tijd en financiële rust word je namelijk heel erg gelukkig. Geld en passief inkomen zijn DE tools om dit te bereiken. Persoonlijke financiën zijn dus enorm belangrijk!

Meer weten hoe jij je financiële positie kan verbeteren, of mogelijk zelfs financieel onafhankelijk kan worden? Neem vrijblijvend contact met me op!