Een goed begin van het financiële jaar is het halve werk

Een goed begin van het financiële jaar is het halve werk

Een heel goed 2019! Beetje laat, maar hierbij ik wens al mijn lezers en klanten een fantastisch nieuw jaar en veel economisch succes toe. Een goed begin van het financiële jaar is het halve werk! En als je maar lang genoeg door gaat, het hele werk (of eigenlijk het gebrek daaraan). Dus wat ga jij doen om je financieel beter te positioneren dit jaar?

Een goed begin van het financiële jaar is het halve werk

Hoe gaan de nieuwe voornemens? Statistisch gezien is het niet onwaarschijnlijk dat je er al een paar niet gehaald hebt. Waarom maken we het ons ook zo moeilijk door alles altijd vanaf 1 januari van een jaar te proberen? Zeker financieel gezien moet je het hele jaar blijven opletten. Hier een aantal punten waar je dit jaar eens naar kunt gaan kijken. Maar doe eens gek, begin vandaag!

Een goed begin van het financiële jaar is het halve werk
Een goed begin van het financiële jaar is het halve werk

Uitgaven

Begin altijd eerst bij je uitgaven. Blijf altijd opletten waar je geld aan uitgeeft. Als het geen meerwaarde of (langdurig) geluk oplevert zou je er weinig tot geen geld aan moeten spenderen. Alles wat noodzakelijk is (lees huisvesting, bepaalde verzekeringen, transport, eten, etc.) zou je zo veel mogelijk moeten stroomlijnen. Je werkt tenslotte hard voor iedere euro! Tijd ruil je in voor geld. Maar wees zuinig met je tijd op deze planeet. Je krijgt het nooit meer terug, weggooien (van tijd en geld) is echt eeuwig zonde.

Kortom, maak een administratie/budget, ga door je uitgaven en maak een overzicht. Weet waar je geld naar toe gaat. En ga daarna kritisch kijken welke uitgaven je kan verkleinen en welke je niet meer moet doen. Pak ze vervolgens aan in een tempo waar jij je prettig bij voelt. Maar doe er niet te lang over! Dat kost je tenslotte nog meer “tijd”.

Inkomsten

Heb jij je uitgaven onder controle? Dan kan je eens focussen om meer geld binnen te brengen. Kan je een extra opleiding doen? Of spullen verkopen die je niet meer gebruikt? Ben je handig online? Of juist met gereedschap? Kijk eens naar manieren waarom jij jouw passie en kunde kan gebruiken om meer geld te verdienen. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je dit extra geld niet gaat uitgeven 😉

Investeren

Zo, nu dat je elke maand toch echt (serieus) geld aan het overhouden bent moet je er wat mee gaan doen. Het op de bank parkeren is niet echt verstandig. Kortom, tijd om te gaan investeren! Maar waarin dan? Het makkelijkste is beginnen met het openen van een rekening bij een broker het kopen van breed gespreide index fondsen met lage kosten (lees: altijd onder 0.5% management fee; liefst onder 0.25%). Er zijn genoeg blogs, zoals deze, waar je wat meer inspiratie kunt opdoen.

Geen behoefte aan beleggen in aandelen op de beurs? Er zijn genoeg ander opties om te kunnen investeren. Zo kan je eens kijken naar:

Meer inspiratie nodig? Neem vrijblijvend contact met me op!