Word Financieel Onafhankelijk in 10 simpele stappen!

Word Financieel Onafhankelijk in 10 simpele stappen!

Wie wil er nu niet financieel onafhankelijk worden? De keuze hebben om wel of niet te werken. Wel of niet (lang) op vakantie te kunnen gaan. Geen (financiële) stress, geen werk stress, maar rust in je hoofd. Kortom word Financieel Onafhankelijk in 10 simpele stappen! De “omdenken” versie.

Word Financieel Onafhankelijk in 10 simpele stappen!

Eigenlijk heb je geen 10 stappen nodig, eigenlijk heb je er maar 1 nodig: verander je mindset rondom geld. Verstandig met geld omgaan, in combinatie met het nemen van gecalculeerde risico’s, is het enige wat je moet doen om (op termijn) financieel onafhankelijk te worden. Echter, veel mensen willen graag kleinere stappen nemen om vooruit te komen. Grote veranderingen zijn voor veel mensen niet weggelegd, en dat is prima! Daarom 10 kleine stappen die je kan ondernemen om straks meer te kunnen “relaxen en chillen” (het is belangrijk dat je de jonge generatie blijft aanspreken, niet?).

Stap 1: stop met het negeren van je geld

De struisvogel methode is niet de beste om financieel onafhankelijk te worden. Kortom, haal je kop uit het zand en ga eens kijken wat je wilt met je leven wilt doen, en hoeveel dat gaat kosten!

Stap 2: wees saai, maak een overzicht waar je geld heen gaat

Als je (eindelijk) je kop uit het zand gehaald hebt, begin dan bij het begin. Ga kijken waar je jouw zuur verdiende geld aan uitgeeft. Doe dit voor minimaal 3 maanden terug, en liefst een jaar terug. Uitgaven kunnen namelijk enorm per maand verschillen. Zeker als je zaken als zorgverzekering voortuit betaald. Het kopen van een huis of auto is ook zo’n dingetje 😉

Word Financieel Onafhankelijk in 10 simpele stappen!
Wees geen struisvogel!

Stap 3: denk aan de toekomst en cijfertjes

Ik weet het, niemand kan in de toekomst kijken. Maar ik kan je verzekeren dat als je geen financieel plan maakt, je er zeker slechter vanaf bent. Die kans is bijna 100%. Alleen meespelen met de loterij kan nog wat veranderen. Kortom, weet wat je in de toekomst wilt doen, en weet hoeveel dit ongeveer gaat kosten. Hang er een getal aan zodat je een doel hebt waar je naartoe kan werken.

Stap 4: doe eens gek, geef minder uit!

Een belangrijk onderdeel van je reis naar FO, en je totaal benodigd vermogen, zijn je uitgaven. Hoe efficiënter je bent met je uitgaven, hoe meer je kan sparen. Maar als je efficient bent met je uitgaven hoef je ook veel minder te sparen voordat je FO bent.

Bedenk maar dat je voor indexfondsen zo’n 3,5-4% SWR hebt. Kortom, je hebt dus 25-30 keer je jaarlijkse uitgaven (vergeet je vermogensrendementsheffing niet mee te nemen in de uitgaven!) nodig om FO te zijn. Het verschil tussen €25.000 en €35.000 bruto uitgaven (dus voor belastingen) is dus €300.000! Daar moeten de meeste mensen flink wat jaren voor werken.

Stap 5: nog sneller FO worden?

Heb je haast? Dan moet je zorgen dat je ook meer gaat verdienen. Doe een extra studie, neem een tweede baan, probeer promotie te maken. Weet wel, minder uitgeven in stap 4 is een stuk makkelijker! Verhuizen naar een goedkoop land ook. Het ligt er maar helemaal aan hoeveel haast je hebt, dit bepaald namelijk wat je kan/moet doen om er te komen.

Stap 6: Stop met sparen!

Sparen werkt dus niet, in ieder geval niet sparen op een spaarrekening. “Sparen” als in minder uitgeven dan je verdient is wel handig natuurlijk. Maar dan? Je moet er wel wat mee gaan doen anders zorgt inflatie en belasting ervoor dat er zo weinig van overblijft.

Kortom je MOET risico’s gaan nemen. Je moet gaan investeren, maar waarin? Je kan aan stenen denken, aan aandelen en obligaties. Maar ook aan crowdfunding, opties en private equity. Heb ik je nu net huiswerk gegeven? Ja! Het is nu de tijd om je te verdiepen in de verschillende manier om meer geld te maken met je geld. Ga het ook proberen, maar begin klein. Leer hoe je er psychologisch mee om weet te gaan. Je moet je wel goed voelen bij je investeringen! Slecht slapen is ook geen optie.

Word Financieel Onafhankelijk in 10 simpele stappen!
Stop met sparen!

Stap 7: Neem nog meer risico’s

Gevonden welke beleggingen bij jou passen? Mooi, tijd om nog meer risico’s te gaan nemen. Kortom, blijft doorgaan met investeren! Je hebt waarschijnlijk een flink bedrag nodig voordat je FO bent. Dus vooral blijven kopen en aanhouden (als dat je strategie is).

Stap 8: Risico Management?

Als je portfolio groeit moet jij mee blijven groeien. Maar blijf kritisch! Zijn er redenen om van strategie te veranderen, of alleen kleine aanpassingen te doen? Wat gebeurd er in de (vastgoed/aandelen) markt? Is het al tijd om je indexfonds/obligatiefonds mix te verschuiven naar meer defensief? Kortom, tijd voor risico management van je investeringsportfolio. Doe dit jaarlijks!

Stap 9: Op de autopiloot

Als je de eerste 8 stappen hebt doorlopen dan is het nu tijd om door te gaan tot het einde. Nou ja, in ieder geval de eindstreep van je financiële doelen. De reis naar FO duurt even, dus als je alles onder controle hebt is het tijd voor de autopiloot. Geniet van het leven, maar blijf opletten op de kleine dingen en blijf investeren!

Stap 10: Ga op (een lange) vakantie

Ben je bij de eindstreep? Mooi, dan is het nu tijd voor een hele lange vakantie! Je hebt het verdient. Tijd om echt te genieten van meer tijd, meer vrijheid en meer rust. Ben je hier al? Neem dan contact op voor het doen van een bakkie koffie.

Ben je er nog niet? Neem dan ook even contact op om te kijken of ik je kan helpen.