Wat is financiële onafhankelijkheid?

Simpel gezegd is financiële onafhankelijkheid de situatie waarin de opbrengsten uit je vermogen voldoende zijn om in je (primaire) levensbehoefte te kunnen voorzien.

Kortom, het inkomen of de waardevermeerdering van je “assets” (aandelen, vastgoed, index fondsen, etc.) is voldoende voor al je uitgaven. Je hebt een dak boven je hoofd, eten in de koelkast en genoeg geld voor vakantie, zonder dat je nog een baan nodig hebt.

Je kunt het zelfs nog spannender/leuker maken door ‘locatie onafhankelijk’ te worden. Dit wil zeggen dat je permanent kan reizen zonder je zorgen te hoeven maken over het benodigde geld.

Waarom zou je financieel onafhankelijk willen worden?

In twee woorden: vrijheid en tijd.

Als je financieel onafhankelijk bent heb je de vrijheid en tijd om te doen wat je wilt, wanneer je dat wilt. Je bent tenslotte niet meer afhankelijk van betaalde arbeid om te kunnen leven. Je kunt je tijd besteden aan zaken waar je daadwerkelijk gelukkig van wordt.

Dit kan bijvoorbeeld nog steeds inhouden dat je wilt werken, maar het kan ook zijn dat je meer tijd wilt hebben voor (klein) kinderen, hobby’s of vrijwilligerswerk. Of misschien wel reizen of een eigen bedrijf starten? Opties genoeg!

Locatie onafhankelljkheid

Hoe wordt je financieel onafhankelijk?

Het principe is eigenlijk heel simpel; geef minder uit dan je verdient en investeer het verschil. Zorg dat je je uitgaven zo laag mogelijk houdt zonder dat je geluk er onder lijdt. Ga zo efficiënt mogelijk om met je uitgaven. Daarnaast MOET je al het geld dat je overhoudt aan het einde van de maand investeren.

Sparen is goed, een financiële buffer hebben ook, maar je zult moeten gaan investeren om te zorgen dat je passief inkomen kan genereren. Spaargeld levert immers onvoldoende op. Waarin je moet investeren hangt af van risicoprofiel en je voorkeuren.

Afhankelijk van hoeveel je kan sparen ieder maand, zal je dit een flink aantal jaren moeten volhouden om voldoende vermogen op te bouwen zodat je daarna van de opbrengsten van je beleggingen kunt leven.

Financiële onafhankelijkheid is een marathon, geen sprint. Hierbij moet wel vermeld worden dat de snelheid tijdens de marathon wel te beïnvloeden is!

Kan ik financieel onafhankelijk worden?

Het antwoord hierop is bijna altijd JA. Ik help je graag bij het realiseren van financiële onafhankelijkheid. Neem contact met mij op, dan bekijken we samen wat de mogelijkheden zijn en hoe lang het duurt voor je (of jullie) financiële onafhankelijkheid bereikt.