Wat is financiële onafhankelijkheid?

Simpel gezegd is financiële onafhankelijkheid de situatie waarin de opbrengsten uit je vermogen voldoende zijn om in je (primaire) levensbehoefte te kunnen voorzien.

Kortom, het inkomen of de waardevermeerdering van je “assets” (aandelen, vastgoed, obligaties, index fondsen, etc.) is voldoende voor al je uitgaven. Je hebt een dak boven je hoofd, eten in de koelkast en (eventueel) genoeg geld voor vakanties, zonder dat je nog een baan nodig hebt.

Je kunt het zelfs nog spannender/leuker maken door ‘locatie onafhankelijk’ te worden. Dit wil zeggen dat je permanent kan reizen zonder je zorgen te hoeven maken over het benodigde geld.

Financiële Onafhankelijkheid
Financiële Onafhankelijkheid

Waarom zou je financieel onafhankelijk willen worden?

In twee woorden: “vrijheid” en “tijd”.

Als je financieel onafhankelijk bent heb je de vrijheid en tijd om te doen wat jij wil, wanneer je dat wilt. Je bent tenslotte niet meer afhankelijk van betaalde arbeid om te kunnen leven. Je kunt je tijd dan besteden aan zaken waar je daadwerkelijk gelukkig van wordt.

Dit kan bijvoorbeeld nog steeds inhouden dat je wilt werken maar dan part-time. Het kan ook zo zijn dat je meer tijd wilt hebben voor (klein) kinderen, hobby’s of vrijwilligerswerk. Of misschien wil je wel reizen of een eigen bedrijf starten? Opties genoeg!

Hoe word je financieel onafhankelijk?

Het principe is eigenlijk heel simpel; geef minder uit dan je verdient en investeer het verschil. Zorg dat je je uitgaven zo laag mogelijk maakt, maar zonder dat je geluk er onder lijdt. Kortom, ga zo efficiënt mogelijk om met je uitgaven. Daarnaast MOET je al het geld dat je overhoudt aan het einde van de maand investeren.

Sparen is leuk, een financiële buffer hebben ook, maar je moeten gaan investeren om te zorgen dat je passief inkomen kan genereren. Spaargeld levert immers onvoldoende op. Waarin je moet investeren hangt af van risicoprofiel en je voorkeuren.

Afhankelijk van hoeveel je kan sparen ieder maand zal je dit een flink aantal jaren moeten volhouden. Het duurt namelijk even voordat je een flink vermogen hebt opgebouwd. Wanneer je voldoende hebt opgebouwd kan je daarna van de opbrengsten van je beleggingen gaan leven.

Financiële onafhankelijkheid is een marathon, geen sprint. Hierbij moet wel vermeld worden dat de eindtijd van deze marathon wel te beïnvloeden is!

Kan ik financieel onafhankelijk worden?

Het antwoord hierop is bijna altijd JA. Ik help je graag bij het realiseren van je financiële onafhankelijkheid. Geïnteresseerd? Neem dan even contact op, dan bekijken we samen wat de mogelijkheden zijn en hoe lang het zou duren om financiële onafhankelijkheid (of meer financiële vrijheid) te bereiken.